Yael véleménye az általa alakított karaktereiről

A Jane the Virgin első évadában Petrát Rafael gonosz, ambiciózus ex-feleségeként ismerte meg a világ. Egy éles eszű, szuper üzleti érzékkel rendelkező, csodás hajú nőként. De később persze kiderült, hogy sokkal több ennél; Egy reménytelen szerelmes.

A show egyébként Petrát használja arra, hogy olyan fontos kérdéseket tárjon fel, mint a tövises (nehéz) terhesség és a szülés utáni depresszió.

Elég kreatív embernek tartom magam, de bármikor megpróbáltam kitalálni, hogy mi fog történni a sorozatban, tévedtem. A földhöz ragadt karakterek telenovella-i pillanatokba keverednek, ebből következik, hogy mindig tanulnak és kénytelenek jellemfejlődésen is keresztül menni. Éppen ezért sosem egyértelműek; A hősök nem csak hősök, az anyák soha nem csak az anyák, és a gazemberek sem csak gazemberek.

– nyilatkozta Yael Grobglas.

Az interjúban Yael beszél arról, hogy milyen egy anyát játszani a képernyőn, és – ó, igen – a műsor merész hároméves időugrásáról.

 

1. Mi volt az első dolog, ami miatt érdeklődni kezdtél Petra szerepéért?

 

– Amikor először hallottam Petra szerepéről, még nem tudtam, mi fog történni vele, fogalmam sem volt. Csak annyit tudtam, hogy negatív szereplő lesz. Őszintén, az elején hezitáltam, hogy elfogadjam e a szerepét. Egy gonoszt kéne játszanom – ha szerencséje van az embernek – 7-10 évig. Viszont kaptam a telefonhívást Jennie Urman-tól, aki azt mondta, hogy Petra soha nem lesz két-dimenziós, ő mindig is egy nagyon összetett karakter. Az ember egyszer gyűlöli, de egy másik pillanatban már szereti őt.
– Olyan csodálatos nő. Hihetetlen, hogy lépést tud tartani, mindennel ami vele történik. Én sose hittem volna, hogy ennyi mindenben lesz része.

 

2. Apropó váratlan fordulatok, tavaly kaptál egy extra szerepet a showban, mint Petra ikertestvére, Anezka.

 

– Fogalmam sem volt, hogy ez fog történni. Megkaptam a forgatókönyvet, mint ahogy azt szoktunk, egy-két nappal, a forgatás előtt. Amikor elsőnek olvastam, azt hittem, hogy Petra álcázza magát, és megszökik, mert szülés utáni depresszióban szenved. És őszintén aggódtam, hogy valami baja lesz, megöli magát, vagy örökre elszökik és vége lesz mindennek. Aztán Anezka felbukkant az epizód végén, és hirtelen ott volt kettő belőlem.
– Akik hamarabb megkapták a forgatókönyvet, mint én folyton kérdezték, hogy “Szóval, olvastad már következő epizódoz?” Én meg mondtam, hogy “Nem, Jézus, miért?“.
– Beszéltem Jennie-vel, megkértem, hogy mondjon el nekem mindent, amit csak tudnom kell Anezkáról. Elmondta, hogy erős akcentussal beszél, szüksége van a személyes terére, embereket karmolgat és bármikor hátra ugrik, ha fél. Elgondolkoztam. Ismerek valakit, aki ilyen! Tehát elkezdtem a macskámra alapozni Anezkát.

 

3. Nehéz váltogatni a két nagyon különböző karakterek között, vagy inkább csak izgalmas?

 

– Először is, elismerésem azok számára, akik ezt hosszú távon csinálják. Egyébként soha nem gondolkoztam még el ezen, de mint színésznő, az első és legfontosabb számomra, hogy milyen emberekkel dolgozok együtt. De amikor magaddal csinálsz jelenetet, nincs senki aki reagál a cselekedeteidre. Tehát mivel csak magadra számíthatsz, jól elő kell készítened a terepet és megjósolnod, hogy mit fogsz csinálni később.

 

4. Mind a ketten (Petra és Anezka is) a show “szimpatikus gazemberei”. Hogyan kell eljátszani egy negatív szereplőt úgy, hogy ne tűnjön tisztán gonosznak?

 

– Azt hiszem, ez azon múlik, hogy van megírva és elképzelve egy karakter. Petra például a saját életének a hőse. Amikor a sorozat elindult Petrát leginkább egy kétségbeesett nőként lehetett jellemezni, aki fülig szerelmes volt valakibe, de a férfi kijelentette, hogy elhagyja őt. Petra viszont úgy döntött, hogy mesterséges megtermékenyítést vállal, ami nyilván nem egy pozitív húzás. Így a legtöbb tetteiért őrültnek lehet őt nevezni. De nem olyan nagy kihívás számomra eljátszani, ha normálisan meg van írva a karakter jelleme és tettjeinek miértje.
– Hiszen, ha belegondolunk, rájövünk, hogy Petra legtöbb gonosz cselekedete, nem a rosszindulatából ered, sőt önzetlenek voltak. Például, ő csak segíteni akart az anyjának, vagy éppen a megvédeni a lányait és Rafaelt. Inkább voltak ezek félresikerült tervek, védelmező akciók, mintsem szándékos ártások.

 

5. Említetted az ikreket. Ebben az évadban megláthatjuk, egy másik oldalát is Petrának. Egy magabiztos és szeretetteljes anyaként. Hogy lehetne jellemezni, anya-Petrát?

 

– Azt hiszem, ez a show már magában lenyűgöző, hiszen sok különböző anyatípust sikerül megragadnia. Az egyik úton Jane-t követhetjük végig, a másikon pedig Petra módszereit láthatjuk. A két út pedig nagyon eltérően közelíti meg anyaságot. A kezdeti, Jane szülési jelenet és Petra szülési jelenete már nem lehetett volna ennél különbözőbb. Ezt követően Petra megküzdött a szülés utáni depresszióval. Ami azt hiszem, nagyon csodálatosan végződött, és jó ötlet volt egy ilyen érdekes témát behozni, hiszen sok ember szenved tőle.
– Arról nem is beszélve, hogy Petrának soha nem volt akkora támogató csapata mint Jane-nek. Hanem mi jutott neki? Egy őrült anya és őrült ikertestvér, tehát lényegében egyedül kellett megküzdenie a démonjaival és felnevelni a lányokat. Csodálatos volt látni, hogy a három éves ugrás után, ahogy Petra egy remek anyává és csodás üzletasszonnyá vált. Úgy gondolkozik, hogy “Ezt kaptam ezt, meg tudom csinálni!“.

 

6. A hároméves ugrás volt olyan volt, mint egy csavart labda a baseball-ban! Számodra is nehéz volt az új időszámítás?

 

– Oh, eléggé. Ez annyira érdekes. Mint egy csapat, nehéz időt éltünk meg, hiszen elveszítettünk egy munkatársat Brett Dier-t, mivel Michael-nek mennie kellett. Ez egyfajta kettős trauma volt számunkra, hiszen annyira ragaszkodunk a karaktereikhez, tehát Michael olyan volt számunkra, mint egy barát. Számomra Petra is olyan, mint egy barát. Illetve Petra barátai az én barátaim is.
– Éppen ezért volt nehéz elengedni Michael-t. Ez az egész olyan érzés, mintha elveszítenél valakit, akivel nagyon sokat törődsz. Így egyértelmű, hogy gyászoljuk Michael-t, és fáj az is, hogy nem fogjuk látni Brett-et minden nap. Eltartott egy ideig nekem, mire tovább tudtam lépni.
– De imádtam az időugrást. Hiszen ez egy lehetőséget adott, hogy mindenki felfrissítse a karaktereit, így a nézők teljesen új emberekkel találkozhatnak. Ez pedig vezetett el például, Zen-Rafael-hez és a tökéletes anya-Petrához.

 

7. Még meg akartalak kérdezni Jane és Petra kapcsolatáról. Nem mindig jönnek ki jól, de azért nincs is túl sok “cicaharc” se köztük. Szerinted a “Jane a Virgin” készítőinek sikerül leküzdenie a “nők kapcsolata a TV-ben” sztereotípiákat?

 

– Az a legjobb Jane és Petra kapcsolatában, hogy nem lesznek rögtön “legjobb barátnők örökre“, de nem is gyűlölik egymást (annyira). A köztük lévő kapcsolat nem fekete vagy fehér. Talán arról szól a kapcsolatuk, hogy szükségük van egymásra annak ellenére is, hogy milyenek ők.
– Petrának nagyon nehezére esett közel engednie magához Jane-t. Számára Jane valaki olyan, akit tisztel, akire mindig is szüksége volt, de ez fáj is neki, hiszen Jane-nek alapvetően mindene megvan, amivel Petra nem rendelkezett. Támogató család, barátok, férfi(k), aki(k) szerelemből szereti(k) és bármit megtennének érte.
– Ilyen és ehhez hasonló gyönyörű pillanataik vannak, de rengeteg nehéz pillanaton is túl vannak már. Tehát az ő kapcsoltuk nem átlagos, de mint látjátok, hogy ha valami nagyon nehéz akadály elé kerülnek, ami tulajdonképpen élet-halál kérdése, számíthatnak egymásra…