Jeruzalem vélemény

A filmben két fiatal amerikai nő, Sarah (Danielle Jadelyn) és az ő életvidám, legjobb barátnője Rachel (Yael Grobglas), úgy döntenek, hogy elmennek nyaralni Izraelbe, részben azért, hogy eltereljék Sarah gondolatait a közelmúltban meghalt testvéréről. Távozása előtt Sarah apja ad a lányának egy internethez kapcsolódó Google szemüveget.

Annak ellenére, hogy gyönyörű, történelmi tájakat látnak Jeruzsálemben, illetve egy dögös régésszel (Yon Tumarkin) is találkoztak a gépen, rá kell jönniök, hogy van valami szokatlan történik a szent városban. Ugyanis egyre bizarrabb események, szárnyas, démoni zombik kezdenek támadni. A terror arra kényszeríti az embereket, hogy fussanak ki a történelmi városból.

Jeruzalem_28529.jpg Jeruzalem_28829.jpg Jeruzalem_28929.jpg Jeruzalem_28129.jpg

„Ez egy nagyon-nagyon különleges történetmesélés-fajta, mivel az egész film egy nézőpontból van felvéve. Nekem, mint egy izraelinek, lenyűgöző volt, hogy én vagyok annak a filmnek az egyik főszereplője, aminek köszönhetően a nézők néhány szép helyet is körbejárhatnak Jeruzsálemben, hiszen az a város annyira történelmi és annyira mitológiai. Azt hiszem, a modern technológia (lásd a GPS-szel ellátott Google szemüveg) és az ősi mitológia kombinációja teszi annyira különlegessé ezt a filmet.”

Izraelnek egy fantasztikus film ipara van, sok ismert politikai filmje van vagy olyanok, amelyeknek köze van a hadsereghez. Talált nyomokat használni egy horror filmben nem újdonság, sőt egészen az 1999-es Blair Witch Project című filmig nyúlik vissza, de hogy azt a valamit közvetlenül az egyik karakter szemein keresztül találjuk meg, sokkal személyesebbé teszi a Jeruzalemet, a már megszokott stílusú thrillertől.

„Azt hiszem, azzal, hogy a rendezők igazán egy karakterek köré építették a filmezést, elérték, hogy a nézők valóban úgy érezhessék, hogy az összes rossz dolog velük történik meg. Illetve az, hogy nem a hagyományos módon történt a filmezés, sokkal félelmetesebbé, akció dúsabbá teszi a filmet. Tudtam, hogy mikor, mi fog történni, hiszen ott voltam, amikor forgatták a filmet, de amikor megnéztem, mégis megugrottam néha.”

A rendezőknek, Yoav és Doron Paz testvérpárnak, sok különböző technikát kellett alkalmaznia, hogy megfelelően visszaadják, mind a csodaszép, ősi várost, mind a különleges nézőpontot, majd pedig a szörnyeket.

„Mi egy nagyon kis csapat voltunk. A film a kezdetektől fogva, egy hatalmas kaland volt. Nagyon kísérleti volt ez a módszer. Néha csak arról szólt az egész, hogy a rendezők, a kamerás srác, és két színész vándorolt ezeken a csodás helyeken és csak nézelődtünk, élveztük a kilátást, szóval nyaraltunk. Volt annyi kalandban részünk, mint a karakterek, az biztos.”

Függetlenül attól, hogy éppen Jadelyn fején vagy egy operatőr vállán volt a kamera, Yael Grobglas elismerte, hogy nehéz volt közvetlenül a kamerába néznie – ami egyébként elméletileg a legjobb barátja szemei voltak.

„Amikor a Siratófalnál forgattunk, a csoportnak két részre kellett bomlania. Külön a férfiak és külön a nők, így annál a jelenetnél tényleg csak én voltam meg a színésznő, akit Sarát alakította. Volt egy kamerás sisakja, ezért látta mindenki csak a kezét, akkor tényleg az ő nézőpontjából forgott a film.

Nem egyszer kellett emlékezni, hogy nézzek a kamerába. Pedig, mint egy színésznő, az első dolog, amit megtanítanak, hogy »ne nézz a kamerába, hagyd figyelmen kívül!«, ezért többször kellett emlékeztetni, hogy a kamera jelen esetben a legjobb barátnőm szemei, kezeljem is úgy.”

Noha a Jeruzalem Izraelben játszódik, mégis teljesen angol nyelven forgatták. Érdekesség, hogy 2013-ban kezdték el forgatni, ami Yael, első USA-ban kapott szerepéig nyúlik vissza.

„Ezt a filmet pont azután kezdtük el forgatni, hogy megjelent a The Selection bemutató videója. Az volt az első angol nyelvű szerepem, és ez film pedig a második. Ez viszont kicsit megkavarta a dolgokat, hiszen otthon, szinte mindent héberül csináltam. Elmentem színiiskolába, ahol héberül tanultam, az egész karrierem héber sorozatokban és filmekben kezdődött. Így a film forgatása eléggé érdekes és bonyolultabb volt, mint amire számítottam. Otthon voltam, mégis angolul kellett beszélnem.”

The_Selection_28129.jpg The_Selection_28229.jpg The_Selection_28329.jpg the_selection_angel_28129.jpg

Sajnos a The Selection, könyvadaptáció végül sem filmként, sem pedig sorozat formájában nem került adásba, Yael nem maradt munka nélkül, ugyanis ez után kapta meg Olivia szerepét a Reign-ben.

album8_28329.jpg Reign_28329.jpg Reign_281229.png Reign_281529.jpg